2011-04-07

Juoda duona



Šios skanios duonelės receptą radau prieskonių parduotuvės "De Lona" puslapyje. Kadangi visų ingridientų neturėjau, tad teko apsilankyt šioje mieloje parduotuvėje. Man kiekviena prieskonių parduotuvė - kaip svajonių virtuvės kampelis, žodžiu - prieskonių rojus. Jei kas nors mėgins kepti šią duoną, tai siūlau būtinai apsilankyti "De Lona" parduotuvėj, nes ten rasite viską, ko reikia duonos kepimui. 


450 ml vandens
3 v.š. alyvuogių aliejaus
230 g kvietinių miltų
230 g ruginių miltų +3 v.š. miltų raugui
3 v.š. salyklo
2 a.š. druskos
4 a.š. sauso raugo
3 a.š. kviečių glitimo "Glita"
2 v.š. cukraus arba medaus
2 a.š. sausų mielių
3 v.š. kmynų
3 v.š.saulėgrąžų



  1. Ruošiame raugą: į dubenį pilame 150 ml šilto vandens, sudedame 4 a.š. sauso raugo, 3 v.š. ruginių miltų, 2 v.š. cukraus, 2 a.š. sausų mielių. Viską gerai išmaišome, uždengiame ir pastatome šiltai, kol raugas pakils ir suputuos. 
  2. Kol rūgsta raugas, ruošiame salyklą: į didelį dubenį sudedame 3 v.š. salyklo, 2 a.š. druskos, 3 v.š. aliejaus,3 v.š. kmynų, 3 v.š.saulėgrąžų ir užpilame 300 ml verdančio vandens, permaišome. Uždengiame ir laukiame kol praauš.
  3. Į dubenį ant salyklo plikinio suberiame 230 g ruginių miltų, tada 230 g kvietinių miltų,  3 a.š. "Glitos" ir supilame pakilusį raugą. Užminkome tešlą.  Minkymo metu reikia stebėti tešlą - jei tešla per skysta, po truputį pridėti miltų, kol susiminkys pagrandukas, palikti šiltoje vietoje pakilti. Po valandos pakilusią tešlą lengvai perminkome, sudedame į kepimo formą ir kilidiname apie valandą.

    Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Orkaitės apačioje galima pastatyti indą su verdančiu vandeniu - garai neleis kepamai duonai perdžiūti ir susidaryti storai plutai. Iškepusią duoną ataušinti ant grotelių. Jei reikia traškios plutelės - išėmus pilnai ataušinti ant grotelių, jei minkštos - išimtą duoną suvynioti į rankšluostį. 


    Skanaus!


    Šaltinis: www.delona.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą