2011-01-03

Tiramisu


Švelnus maskarponės sūris, kava sudrėkintas biskvitinių burnoje tirpstančių sausainių sluoksnis, elegantiškas karčiojo šokolado potėpis...

Kaip ir dera kiekvienam garbinamam patiekalui, galima atrasti ne vieną dešimtį šio skanėsto receptų, ne vienas miestas pretenduoja būti vadinamas jo sukūrimo vieta – Venecija, Siena ar Florencija. Kiekvieno šių miestų gurmanai įsitikinę, kad būtent čia gaminamas tikrasis tiramisu, o konkurentai – žinoma, tik nesusipratimas. Sienoje XVII a. Toskanijos hercogo, Kozimo III Mediči vizito garbei buvo pagamintas nuostabus desertas zuppa del duca (hercogo sriuba). Skanumynas hercogui taip patiko, kad išvykdamas jis paprašė recepto ir įsakė gaminti šį desertą visur, kur tik sustodavo. Taip receptas pasklido po visą Italiją, o vėliau ir po Europą, jį ypač pamėgo Anglijos intelektualai. Bet ten skanėstas iškart  buvo pervardytas zuppa Inglese. Tiek apie Sieną. O Venecijoje šis desertas labiau skatino ne intelektualų diskusijas, bet tapo neatsiejamas nuo kurtizanių – jos mėgo šiuo skanumynu vaišinti savo klientus. Pasklido žinia, kad desertas turi ypatingą poveikį meilei, tad joks pasimatymas be jo neapsieidavo. Taip atsirado gana išraiškingas pavadinimas „tiramisu“ – pakylėk mane. Ir tuo viskas pasakyta.
                                                  Straipsnio apie tiramisu ištrauka iš „Nuo...Iki...Virtuvė“ žurnalo.



 

250g. Mascarpones sūrio
4 kiaušiniai
75g. cukraus pudros
Apie 30vnt. Biskvitinių pirštelių
125ml. šaltos stiprios kavos (bet kiek kartų jau esu dariusi, tai man nuolat prireikia dvigubos normos)
4 šaukštai romo, brendžio arba „Amaretto“
75g. tarkuoto juodo šokolado
Kakava



Pirmiausia paruošiame stiprios tirpios kavos puodelį, kad atvėstų, kol darysime kremą.
Atskiriame kiaušinių baltymus ir trinius. Baltymus išplakame iki standžių pūtų.
Trinius ir cukraus pudra plakame apie 5 min. kol iš jų pasidarys balta puri masė.
Mascarpones sūrį plakame kol jis taps labai minkštas.
Į suplaktą mascarponės sūrį dedame trinių ir cukraus pudros masę. Viską gerai išmaišome.
Į šią masę dedame suplaktus baltymus ir atsargiai šaukštu išmaišome. Kremas paruoštas.
Į atvėsusią kavą pilame alkoholį.
Sausainius (pusę – t.y.15vnt) akimirkai mirkome į kavos mišinį ir iš karto jais išklojame visą indo dugną.
Ant sausainių dedame pusę kremo. Tada likusius sausainius vėl mirkome į kavos mišinį ir ant jų dedame likusį kremą.
Desertą dedame į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet geriausia palikt nakčiai.
Tiramisu pabarstome tarkuotu šokoladu ir kakava.

Receptą radau: http://kuking.net/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą